21. stu 2010.

„Balerina“ papučice - upute za heklanje


Veličina kukice 3,5 mm

Veličina 35/37 - 38/40 - 41/43
Duljina stopala 22-24-27 cm

Savjeti za skraćivanje bodova:
Na početku reda skraćujte tako da zamijenite jedan dvostruki bod sa jednom petljom lanca.
Na završetku reda skraćujte tako da kad dođete do broja bodova koji trebate jednostavno okrenete komad i nastavite raditi sljedeći red.

Savjet za dodavanje bodova:
Napravite 2 dvostruka boda umjesto jednog.

Info za heklanje:
Prvi dvostruki bod u redu zamijenite sa lancem od 3 petlje, a završite svaki red sa jednim kliznim bodom u treću petlju lanca s početka reda.

Stopalo
Heklajte od nožnog palca prema peti. Prvo napravite lanac od 3 petlje i kliznim bodom u prvu petlju ga spojite u prsten.
1 red: napravite 8 dvostrukih bodova u prsten (imajte na umu savjet iz infa za heklanje)
2 red: 2 dvostruka boda u svaki dvostruki bod iz prvog reda.
3 red: (1 dvsotruki bod u prvi dvsotruki bod, 2 dvostruka boda u drugi dvostruki bod), ponavljate zagrađeno do kraja reda = 24 boda
4 red: (1 dvostruki bod u svaki od prva dva boda, 2 dvostruka boda u sljedeći bod), ponavljate zagrađeno do kraja reda = 32 boda
5 red (samo za vel. 41-43): (1 dvostruki bod u svaki od prva tri boda, 2 dvostruka boda u sljedeći bod), ponavljajte zagrađeno do kraja reda = 40 bodova.
U sljedećem redu povećavajte za 2 – 6 – 2 dvostruka boda ravnomjerno tako da dobijete 34 – 38 – 42 boda. Nastavite s jednim dvostrukim bodom u svaki dvostruki bod dok nemate komad veličine 9 – 10 – 11 cm.
Nakon toga napravite 30 – 34 – 38 dvostrukih bodova, okrenite stopalo (nemojte heklati u zadnja 4 boda – tako ćete dobiti otvor za rist).
Nastavite heklati naprijed i istovremeno sa svake strane u prvom redu skratite za 1 dvostruki bod (pogledajte savjet za skraćivanje) = 28 – 32 – 36 bodova.
Napravite 1 dvostruki bod u svaki dvostruki bod dok stopalo nema 14 – 16 – 19 cm, a potom dodajte sa svake strane na svakom drugom redu 1 dvostruki bod ukupno 3 puta (pogledajte savjet za dodavanje bodova) = nakon ovog trebate imati 34 – 38 – 42 dvostruka boda. ­­­­­
Kada stopalo bude duljine 22 – 24 – 27 cm presavinite ga i spojite kliznim bodovima kroz oba sloja. Prerežite nit i učvrstite kraj.

Trakica preko rista
Napravite lanac od 6 petlji i u četvrtu petlju od kukice napravite dvostruki bod (sada trebate imati 2 dvostruka boda) i 1 dvostruki bod u svaku od zadnje dvije petlje = 4 dvostruka boda.
Heklajte po 1 dvostruki bod u svaki iz prethodnog reda dok trakica ne bude dugačka 10 cm. Prerežite nit i učvrstite kraj.
Prišijte trakicu na papuču. 

Možete dodati i dekorativne gumbiće po želji sa svake strane.
Ja sam na otvor na ristu dodala i cvijetiće radi romantike J8. stu 2010.

Srce - upute za heklanje

Da imate što dodati na kapicu....Lanac od 4 petlje.
3 trostruka boda, 3 dvostruka boda, lanac od 1 petlje, 1 trostruki bod, lanac od 1 petlje, 3 dvostruka boda, 3 trostruka boda, lanac od 2 petlje, klizni bod – sve to napravite u prvoj petlji lanca.

Lanac od 3 petlje, u prvi trostruki bod napravite jednostavan bod i 1 polu-dvostruki bod, u sljedeći bod napravite 3 polu-dvostruka boda, u sljedeći bod 2 polu-dvostruka boda, jednostavan bod u naredna 4 boda,  1 dvostruki bod u trostruki bod, lanac od 1 petlje, jednostavan bod u sljedeća 4 boda, 2 polu-dvostruka boda u sljedeći bod, 3 poludvostruka boda u sljedeći bod, poludvsotruki bod i jednostavan bod u sljedeći bod, lanac od 3 petlje i klizni bod u sredinu.

Lanac od 3 petlje, jednostavan bod u vrh lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 jednostavna boda u sljedeći bod, jednostavan bod u sljedeći bod, 2 jednostavna boda u sljedeći bod, jednostavan bod u svaki sljedeći bod do vrha srca, napravite jednu petlju lanca za vrh, jednostavan bod u sljedećih 5 bodova, jednostavan bod u u sljedeći bod, 2 jednostavna boda u sljedeći bod, jednostavan bod, 2  jednostavna boda u sljedeći bod, lanac od 3 petlje pa klizni bod u sredinu srca. Provucite nit na stražnju stranu i učvrstite kraj.

7. stu 2010.

Kapa s uzorkom školjki - upute za heklanje

Ovo su upute za kapicu za bebe, kao što vidite iz ovih malih opsega. Možete sami pokušati povećati kapicu ako hoćete ili pričekajte moje upute za neku kapicu za velike J

Veličina kukice 3,5 mm

Opseg glave: 40/42 – 44/46 – 46/48 (48/52) cm

Info za heklanje: zamijenite svaki prvi jednostavan bod s lancem od jedne petlje te svaki red završite jednim kliznim bodom u petlji lanca s početka reda.

Kapa se hekla od vrha prema dolje.

Napravite lanac od 4 petlje i jednim kliznim bodom u prvu petlju napravite krug.
1. red: 6 jednostavnih bodova u krug (uzmite u obzir info za heklanje)
2 .- 4. red:  jednostavan bod u svaki bod s prvog reda = 6 jednostavnih bodova
5. red: 2 jednostavna boda u svaki jednostavni bod s prethodnog reda = 12 jednostavnih bodova
6. red: 2 jednostavna boda u svaki jednostavni bod s prethodnog reda = 24 jednostavna boda
7. red: (jednostavan bod u prvi jednostavan bod, 2 jednostavna boda u sljedeći bod), zagrađeno ponavljati do kraja reda = 36 jednostavnih bodova
8. red: (jednostavan bod u svaki od prva 2 boda iz prethodnog reda, 2 jednostavna boda u sljedeći bod) zagrađeno ponavljati do kraja reda =  48 jednostavnih bodova
9. red: (jednostavan bod u svaki od prva tri boda, 2 jednostavna boda u sljedeći bod) ponavljajte zagrađeno do kraja reda = 60 jednostavnih bodova
10. red: lanac od 3 petlje, (preskočite 2 jednostavna boda (preskočite 1 bod umijesto 2 u ravnomjernim intervalima ukupno 6-12-18 (24)puta), jedan jednostavan bod u sljedeći bod, lanac od 2 petlje), ponavljajte zagrađeno tako da na kraju imate 22-24-26 (28) lančanih petlji, završite s 1 kliznim bodom u petlju lanca s početka reda
11. red: napravite klizni bod u sredinu prve lančane petlje, lanac od 1 petlje (2 dvostruka boda + lanac od 1 petlje + 2 dvostruka boda u sljedeću lančanu petlju, 1 jednostavan boda u sljedeću lančanu petlju) ponavljajte zagrađeno pa završite sa 2 dvostuka boda + lanac od 1 petlje + 2 dvostruka boda u zadnjoj lančanoj petlji i 1 klizni bod u petlju lanca s početka reda = 11-12-12 (14) školjkica.
12. – 15. red: lanac od 3 petlje (3 dvostruka boda + lanac od 1 petlje + 3 dvostruka boda u sredinu sljedeće grupe dvostrukih bodova (u petlju lanca na vrhu školjkice), 1 dvostruki bod u dvostruki/jednostavan bod s početka reda), ponavljajte zagrađeno pa završite sa 3 dvostruka boda + lanac od 1 petlje + 3 dvostruka boda u sredinu zadnje školjkice i jedan klizni bod u treću petlju lanca s početka reda
16. red:  lanac od 3 petlje, (3 dvostruka boda + lanac od 2 petlje + 3 dvostruka boda u sredinu sljedeće školjice, 1 dvostruki bod u dvostruki bod iz prethodnog reda) ponavljajte zagrađeno i završite sa 3 dvostruka boda + lanac od 2 petlje + 3 dvostruka boda u sredinu zadnje školjkice i klizni bod u treću petlju lanca s početka reda
17. red: lanac od 3 petlje, (4 dvostruka boda + lanac od 2 petlje + 4 dvostruka boda u sredinu sljedeće školjkice, 1 dvostruki bod u dvostruki bod iz prethodnog reda), ponavljajte zagrađeno i završite sa 4 dvostruka boda + lanac od 2 petlje + 4 dvostruka boda u sredinu zadnje školjkice i 1 klizni bod u treću petlju lanca s početka reda.
Ponavljajte 17. red dok kapa nema otprilike 10-11-12 (13) cm od vrha.
Sljedeći red: lanac od 4 petlje, (4 trostruka boda + lanac od 2 petlje +  4 trostruka boda u sredinu sljedeće školjkice), ponavljajte zagrađeno i završite sa 4 trostruka boda + lanac od 2 petlje + 4 trostruka boda u sredinu zadnje školjkice i 1 klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka reda.
Ponavljajte ovaj red dok kapa nema otprilike 14-15-16 (18) cm od vrha. Prerežite i učvrstite kraj.

Ja sam na kapicu dodala i srca jer mi je tako štosnije izgledala, pošto sam je već radila u crvenoj boji, ali i bez njih izgleda krasno, kao i kad se dodaju cvjetići. Uglavnom, ovo su upute za „kostur“ kapice, dalje popikajte na nju što vam je drago.Papučice s cvijetom na ristu - upute za heklanje

Ove fiiine damske papučice sam naheklala kao poklon i sad mi je žao što nisam odmah i sebi jedne, ali bit će još prilika!
Papučice ko papučice, vuna ko vuna, al ovaj cvijet na ristu im baš daje neki elegantan štih.
U nastavku prilažem upute za njihovu izradu, i dok se ja bacam na nove projekte nadam se da će ih netko iskoristi napraviti jedne ovakve, a bilo bi mi drago i da se javi i priloži i slikicu!


Veličina kukice 3,5 mm
Veličina papučice 35/37 - 38/40 - 41/43
Duljina stopala 22-24-27 cm
Savjet za skraćivanje - Napravite jednostavan bod, ali pričekajte sa provlačenjem zadnje niti (na kukici ostaju 2 petlje), napravite sljedeći jednostavan bod pa zadnju nit provucite kroz sve 3 niti na kukici - skraćeno za jedan bod.
Prvo radite kvadrat s cvijetom pa tek onda ostatak papučice.
Prvo napravite lanac od 6 petlji i spojite kliznim bodom u prvu petlju lanca tako da napravite prsten.
1 red: (1 jednostavni bod u prsten, lanac od 3), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, te završite jednim kliznim bodom u prvi jednostavni bod s početka reda - dobjete 3 petlje lanaca.
2 red: u svaku petlju lanca napravite jedan jednostavan bod, 3 dvostruka boda, jedan jednostavan bod - 3 lista. Okrenite komad i sljedeći red radite odostraga.
3 red:    
- lanac od jedne petlje, 1 jednostavan bod oko prvog jednostavnog boda iz prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod oko drugog jednostavnog boda iz prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda  na drugom listu,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod oko trećeg jednostavnog boda s prvog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod pri dnu drugog dvostrukog boda na trećem listu iz drugog reda,
- lanac od 4 petlje, 1 klizni bod u prvu petlju lanca s početka reda = 6 petlji lanca.
Okrenite komad i sljedeći red radite s prednje strane.
4 red: U svaku petlju lanca napravite 1 jednostavan bod, 5 dvotrukih bodova i 1 jednostavan bod = 6 listova. Okrenite komad i sljedeći red radite sa stražnje strane.
5 red
- lanac od jedne petlje, 1 jednostavan bod u prvi jednostavni bod iz trećeg reda, lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg dvostrukog boda na prvom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod u drugi jednostavan bod iz prvog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na drugom listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg dvostrukog boda na drugom listu iz drugog reda.
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu prvog dvostrukog boda na trećem listu iz drugog reda
- lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod pri dnu trećeg lista iz drugog reda
 - lanac od 10 petlji, 1 klizni bod u prvu petlju lanca s početka reda = 8 petlji lanca.
Okrenite komad i završite ga s prve strane.
6 red: 1 klizni bod u svaki od prvih 5 petlji prvog lanca (lanac od 10 petlji, 1 jednostavan bod u sljedeću petlju, lanac od 5 petlji, 1 jednostavan bod u sljedeću lančanu petlju), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, završite sa lancem od 10 petlji, 1 jednostavnim bodom u sljedeću lančanu petlju, lanac od 5 petlji i 1 klizni bod u 5 klizni bod s početka reda.
7 red: lanac od 3 petlje (=1 dvostruki bod), 4 dvostruka boda u prvoj lančanoj petlji, lanac od 3 petlje, 5 dvostrukih bodoca u istu lančanu petlju (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeću lančanu petlju, lanac od 2 petlje, 5 dvostrukih bodova u sljedeću lančan u petlju, lanac od 3 petlje, 5 dvostrukih bodova u istoj lančanoj petlji), ponovite zagrađeno ukupno 3 puta, lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedećoj lančanoj petlji, lanac od 2 petlje i završite sa jednim kliznim bodom u trećoj petlji lanca s početka reda.
8 red: 1 jednostavan bod u svaki dvostruki i jednostavan bod, znači po cijeloj duljini = 72 jednostavna boda. Prerežite vunu i učvrstite kraj.

Ostatak papučice
Tabanica:
Napravite po jedan jednostavan bod u svaki jednostavan bod s jedne strane kvadrata (=18 jednostavnih bodova). Radite 1 jednostavan bod u svaki jednostavan bod naprijed natrag dok ne dobijete duljinu od 5-6-7 cm (ovisno o tome koji broj papučice radite).
Prerežite vunu i učvrstite kraj. Ponovite isto sa suprotne strane kvadrata. Kad dovršite obje strane, spojite ih na dnu stopala kroz vanjske petlje bodova.
Predio prstiju
Napravite jednostavan bod u svaki jednostavnom bod s jedne strane kvadrata i napravite 16-18-22 jednostavnih bodova duž stopala papučice = 34-36-40 jednostavnih bodova.
1-5 red: jednostavan bod u svaki jednostavan bod
6-10 red: skratite za 6 jednostavnih bodova ravnomjerno u svakom redu - pogledajte savjet za skraćivanje
Veličina 35/37 i 38/40 završava ovdje
Veličina 41/43:
11 red: skratite za 6 jednostavnih bodova = 4-6-4 jednostavnih bodova
Sve veličine: prerežite nit i učvrstite kraj.
Peta
Napravite 20-22-24 jednostavnih bodova na komadu stopala i 4 jednostavnih bodova sa svake strane na zadnjem kraju kvadrata = 28-30-32 jednostavna boda.
Radite jednostavne bodove napijed natrag, istovremeno od drugog reda povećavajte za jedan jednostavan bod na svakom drugom redu ukupno 3 puta = 34-36-38 jednostavnih bodova (povećavajte tako da napravite 2 jednostavna boda u jednom). Radite po jedan jednostavan bod dok papučica ne bude veličine 22-24-27 cm.
Savijte završetak pete i napravite red kliznih bodova kroz oba sloja. Prerežite nit i učvrstite kraj.