28. sij 2011.

Kontrastne pahulje za traku

Pahuljica poput sive pahulje s trake iz prošlog posta, samo u crnoj boji. Ova na razliku od sivo-crne, skroz odudara od trake pa nema reljefnog izgleda, ali zato ima super kontrastni efekt. 
Tu sam radila sa kukicom, 3,5 mm jer mi je ta vuna malo deblja od crno-sive koju sam koristila za traku, ali nije ispala puno veća (9 cm) i opet stane na traku točno od ruba do ruba.
Probala sam i malo drugačiju pahuljicu, pa eto kako i ona izgleda. Nešto je manje čupava, prema tome i čvršće forme, pa ju je i lakše našiti na traku. Napravljena je isto kukicom 3,5 mm ko i ova gornja, ali ispada manja, opseg od nekih 7,5 cm d od vrška do vrška.Meni osobno je prva ipak draža. Možda zato jer je prva, možda zato jer je čupavija.... ne znam.
Probat ću svakako naheklati još pahuljica sad kad sam se navukla na njih, i naravno dodat svaku ovdje. Potrudit ću se i požurit s uputama za heklanje još dok meteorološki ima smisla heklati pahuljice.


27. sij 2011.

Traka s pahuljicom


Evo mene opet s novom zimskom trakicom!
Ovaj put s dodatkom pahuljice za pravi zimski dojam. Namjerno zanemarujem činjenicu da je vani više proljeće nego zima jer sam tek sad naučila radit pahuljice i sad samo gledam kud da ih našijem :-)

Traka sa slike je rađena kukicom 3,25 mm i crno-sivom mucastom vunom.
Ta moja vuna je sama po sebi prugasta, ali može se isti efekt dobiti spajanjem crne i sive vune, samo bude nešto deblja traka. 

Pahuljica je iste boje jer sam htjela reljefni efekt, ali probat ću i neku u kontrastnoj boji stavit čisto da vidim rezultat pa ću dodat sliku kasnije.


20. sij 2011.

Antikne rukavice bez prstića - upute za heklanje


Ove rukavice su daleko jednostavnije za napravit od primjerice "Finih rukavica", a ništa manje lijepe, čak naprotiv.
Što opet potvrđuje da jednostavno nije nužno i loše :-)
Onima koji se tek kreću hvatat u koštac s rukavicama preporučila bih da pokušaju prvo s ovima.

Ovo su upute za kukicu veličine 3,5, ako koristite deblju vunu i kukicu, prilagodite si broj bodova prema veličini šake(koliko vam petlji treba da prvi lanac prijeđe lako preko šake, a da opet nije prelabav oko zgloba).

1. Lanac od 40 petlji.
2. 1 jednostavan od u drugu petlju od kukice i po jedan jednostavan bod u svaku sljedeću petlju (preskočite svaku desetu petlju).
3. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka.
4. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
5. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
6-7. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
8.Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
9. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
10. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
11-12. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
13. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
14. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
15. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
16. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
17. Napravite jednostavne bodove u prvih 14 bodova, lanac od 2 petlje i  spojite prvi i zadnji bod - otvor za palac
18. Lanac od 4 petlje, trostruki bod u svaki bod s prethodnog reda, klizni bod u četvrtu petlju lanca s početka
19-20. Jedna petlja, jednostavni bodovi, klizni bod u petlju s početka.
Odrežite nit i učvrstite kraj. Upletite ostatak niti u rub.Rub:
promijenite boju konca/vune i spojite je kliznim bodom na početak reda. Napravite jednostavan bod u drugi bod, (lanac od 3 petlje, dvostruki bod u prvu petlju lanca, preskočite jedan bod, jednostavan bod u sljedeći bod) ponavljajte zagrađeno do kraja reda, završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod s početka reda.


19. sij 2011.

Heklani Veliki Debeli šal-ovratnik


Ovaj šal-ovratnik sam napravila neki dan i bio mi je preobičan. Mislim si, nije loš, ima ovaj fora debeli rebrasti uzorak, al nešto mi falilo i falilo.
I sinoć usred neke preglupe serije mi sine! A što ne bi posred šala opalila veeeliki mašn!
Što se babi snilo....to je ova baba i stavila na šal.
Pa je to sad manje heklani veliki debeli šal-ovratnik, a više heklani veliki debeli šal-ovratnik s heklanom  velikom debelom mašnom opaljenom po sredini :-)))

17. sij 2011.

Kapa s rebrastim rubom - upute za heklanje

Nisam mislila da će baš ova kapica bit toliko zanimljiva, ali budući da joj je gledanost veća od ostalih, vrijeme je da se pojave i njene upute, zar ne?
Pa eto ja se potrudila i stavila ih. 
Nadam se da nisam previše zakomplicirala, ali ako ima pitanja uvijek možete ostavit u komentaru, ili na mail ako vam je tako draže (kukicalica@gmail.com)


Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: svaki prvi bod u redu poludvostrukih bodova zamijenite lancem od 2 petlje, a završavajte ga jednim poludvostrukim bodom u drugu petlju lanca s početka prethodnog reda.

Info za skraćivanje: napravite jedan bod ali pričekajte s provlačenjem zadnje niti, pa napravite drugi bod i provucite zadnju nit kroz sve tri petlje na kukici

Rebrasti rub:
Napravite lanac od 14 petlji.
Red 1: po 1 poludvostruki bod u svaku petlju lanca počevši od treće petlje od kukice – 13 bodova.
Red 2: Okrenite rad i nastavite sa po jednim polu-dvostrukim bodom u svaki bod s prethodnog reda ali uvijek samo kroz stražnju nit petlje (ne obje) = rebrasti uzorak.
Nastavite tako dok rad ne bude dugačak 52-56 cm (ovisno o veličini glave).
Kad bude dovoljno dugačak napravite 2 rupice za gumbe na sljedeći način:
3 polu-dvostruka boda, lanac od 2 petlje, preskočite 2 boda, 3 polu-dvostruka boda, lanac od 2 petlje, preskočite 2 boda, 3 polu-dvostruka boda i okrenite rad. U sljedećem redu radite po jedan polu-dvostruki bod u svaki bod,  i 2 polu-dvostruka boda u svaku rupicu s prethodnog reda.
Odrežite nit i učvrstite kraj.

Ostatak kape:
Rub spojite u prsten tako da dva reda sa strane s rupicama za gumbe leže preko dva reda suprotne strane.
Red 1: Počnite kod preklopa s rupicama i napravite naizmjence po 1 i 2 jednostavna boda u svaki red uokrug (kod preklopa radite bodove kroz oba sloja) – oko 78-84 bodova.
Red 2: Nastavite sa jednim dvostrukim bodom u svaki bod i na polovici i na zadnjem bodu smanjite za 2 boda.
Red 3-6: Napravite sljedeća 4 reda (dok kapa nije otprilike 11 cm dugačka od početka) sa dvostrukim bodom u svaki bod.
Red 7-17: U sljedećem redu smanjujte po bod na svaki 10-11 bod. Ponavljajte to smanjivanje u svakom drugom redu ukupno 5 puta.
Red 18-19: Ponavljajte prethodno objašnjeno smanjivanje u svakom redu 2 puta .
Red 20-21: radite jednostavne bodove i istovemeno spajajte po dva boda kroz cijeli red, u oba reda.
Red 22: Odrežite malo dulju nit, provucite je kroz preostale bodove i učvrstite ih.

Još samo trebate naheklati i našiti gumbiće i kapa je gotova.


Kapa i rukavice bez prstiju u tirkiznom kompletu
Kapa i rukavice u crno/ bijelom kompletu s mašnama

Kapa i rukavice u ljubičastom kompletu

16. sij 2011.

Fancy kapica - upute za heklanje

Veličina kukice 4 mm

Info za heklanje: započnite svaki red dvostrukih bodova lancem od tri petlje i završite kliznim bodom u treću petlju lanca.

Red 1: lanac od 63 petlje. Počevši od druge petlje od kukice napravite po 1 jednostavan bod u svaku petlju lanca i okrenite.
Red 2-4: radite po 1 dvostruki  bod u jednostavan bod s početka reda.
Spojite kliznim bodom u krug i pazite da vam nije na kojem dijelu izokrenuta stazica.

Dalje se nastavlja uzorak kapice:
Red 1: 1 jednostavan bod u prvi jednostavan bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod (lanac od 3 petlje, preskočite 1 jednostavan bod, 1 jednostavan bod u sljedeći bod, preskočite 1 jednostavan bod, 3 dvostruka boda u sljedeći bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 2-5: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 3 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 3 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 6: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u prostor ispod lanca od 3 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od jedne petlje i okrenite.

Red 7-9: 1 jednostavan bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, 2 dvostruka bodau sljedeći jednostavan bod, (lanac od 2 petlje, 1 jednostavan bod u u prostor ispod lanca od 2 petlje s prethodnog reda, 2 dvostruka boda u sljedeći jednostavan bod) ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 10: lanac od 3 petlje kao prvi dvostruki lanac, 1 dvostruki bod u sljedeći dvostruki bod, 1 dvostruki bod u jednostavan bod, (po 1 dvostruki bod u sljedeća dva dvostruka boda, dvostruki bod u sljedeći jednostavan bod), ponavljajte bodove u zagradi do kraja reda, napravite lanac od tri petlje i okrenite.

Red 11: (napravite po jedan dvostruki bod u svaki od sljedeća dva dvostruka boda tako da zadržavate na kukici zadnju petlju svakog boda, prebacite nit preko kukice i provucite kroz sve tri petlje) ponavljajte bodove u zagradi do zadnjeg boda.

Red 12: ponavljajte red 11 dok vam ne ostane 13 bodova. Odrežite nešto dulji kraj niti i učvrstite. Ostatak niti provucite iglom za vezenje ( ili bilo kakvom iglom ili kukicom s kojom možete) kroz preostale bodove, skupite ih čvrsto i učvrstite nit, pa odrežite.U rub (u red dvostrukih bodova, odnosno drugi red) provucite svilenu traku u razmacima po želji. Ja sam provlačila u razmacima od 4 boda ispod trake 2 boda iznad. 
Na kraju svežite lijepu mašnu i po želji je ušijte koncem da se ne miče ili odveže (prema potrebi ako vam je traka neposlušna i uporno se odvezuje).


Uživajte u svojoj novoj "fancy kapici"!

Fine rukavice bez prstića

Najbolje stvari napravite kad radite više iz glave a manje iz uzorka. U to sam već ranije posumnjala, ali ovaj novi rad mi je to potvrdio. Naravno da to neće ić od početka, al neće vam kod heklanja ni dugo trebati da počnete sami improvizirati....Zapravo je upravo to čar svakog ručnog rada...da uvijek dodate nešto svoje i napravite unikat.

Da vam to dokažem na primjeru ovih svojih rukavica.....
Jučer sam od prijateljice dobila prekrasnu čupavu vunu prljavoružičaste boje. Dugo sam buljila u nju i smišljala šta da napravim s njom a da ne potrošim vunu bezveze jer je stvarno krasna. 
Još me mučila jedna sitnica a to je da s takvom vunom moraš pogodit iz prve jer nekakvo rastepanje i ponavljanje ne dolazi u obzir pošto se mucice od vune toliko "slijepe" i spetljaju da ih možete jedino trgati ili rezati i sve skupa uništiti.
Kad sam si malo pronjuškala po uzorcima, našla sam jedne grijače za zglobove koji bi s malo truda i mašte mogli postati super rukavice bez prstića.
I eto finih rukavica bez prstića!


I sama sam se iznenadila kako su fine ispale, čak romantične....


15. sij 2011.

Heklane rukavice bez prstića

Moram se pohvaliti: konačno sam napravile svoje prve rukavice!!!!
Doduše bez prstića, al obzirom na ovo vrijeme koje nas je snašlo, ne vjerujem da će se ičiji prsti smrzavati :-)
Napravljene su tako da idu u kompletu s kapicom s rebrastim rubom. Isti je uzorak, ista boja i isti ručno rađeni gumbići. 14. sij 2011.

Moji čarobni štapići

Ovdje se nalaze kukice koje su napravile sve moje papučice, kapice, trake za kosu, srca, cvijetove, leptiriće i sveeeee. 
To je set kukica u 12 veličina: 3,25mm, 3,5mm, 3,75mm, 4mm, 5mm, 5,5mm, 6mm, 6,5mm, 8mm, 9mm, 10mm, 12mm. 
Uz njih imam još i jednu kukicu od 1,5 mm koja mi je idealna za radit čipku, tabletiće i sitne ukrase.
 Radila sam i metalnim i plastičnim kukicama, ali ove su mi daleko bolje, a i eko-friendly su što je samo još jedan veeeliki plus. 
Duge su 32 cm tako da se bez problema s njima mogu raditi i šalovi i veste s "afgan" uzorkom, a pritom ne smetaju kod heklanja manjih stvari

Set od 12 veličina kukica (3,25 mm do 12 mm) - 200 kn

Set od 12 kukica i mala crna kukica od 1,5 mm

Moj "alat"

12. sij 2011.

Irish traka za kosu - upute za heklanje


Evo me konačno s novim uputama! 
Ova traka za kosu je jedna od jednostavnijih, toliko da se i početnici mogu bez problema uhvatiti s njom u koštac. 
Veličina kukice kod ove trake ne igra neku ulogu pa si je odredite prema želji i prema tome koliko debelu želite traku.
Ja sam koristila kukicu veličine 3,5 mm za traku sa slike.


Napravite početni lanac od onoliko bodova koliko trebate da odabranom kukicom dobijete širinu od 10,5 cm.
Počevši od druge petlje od kukice radite po jedan dvostruki bod u svaku petlju lanca, okrenite i napravite lanac od 3 petlje.
Napravite dvostruki bod, ali ne kroz petlju dvostrukog boda s prethodnog reda već između dvostrukih bodova s početka reda. Radite dvostruke bodove između dvostrukih bodova s prethodnog reda i započinjite svaki red lancem od 3 petlje.
Nastavite tako dok traka nije dugačka 52 cm (srednja veličina) ili koliko želite da bude dugačka.
Preklopite traku i spojite krajeve kliznim bodom kroz oba sloja (petlje s oba kraja).
Odrežite nit i učvrstite kraj. Ostatak niti provucite kroz rub.

Na jednom dijelu trake učvrstite dodatak prema želji. Bilo cvijet, leptira, običnu heklanu trakicu iste ili kontrastne boje.....pokreativite se :-)

Kapa s "coflekima"!

Standardna kapica poput one s leptirićem samo ovaj put s dodatkom cofleka. 
Cofleki su isto rađeni ručno, ali ovi nisu mojih ruku rad nego moje sestre.Ista kapa, ali bez cofleka...

3. sij 2011.

Leptir - upute za heklanjeMožete ga raditi bilo kojom veličinom kukice ovisno o tome kolikog leptira hoćete.
Leptir na slici je dugačak 5 cm, širok 6,5 cm a napravljen je kukicom 3,25 mm.

Vršak radite tako da napravite lanac od tri petlje i klizni bod u početnu petlju lanca.

Lanac od 5 petlji spojite u početni krug kliznim bodom u prvu petlju lanca.
Napravite lanac od 3 petlje, dvostruki bod u početni krug pa potom 5 puta lanac od jedne petlje + 2 dvostruka boda u početni krug (4 školjkice), i okrenite.
Dvostruki bod u sljedeći bod, 2 drostruka boda u sljedeći bod, trostruki bod + vršak+ trostruki bod u sljedeći bod, 2 trostruka boda u sljedeći, dvostruki bod u sljedeći = gornje krilo
Napravite klizni bod u prostor između školjkice
Nastavite sa dvostrukim bodom u sljedeći bod, 2 dvostruka boda u sljedeći, dvostruki bod + vršak +dvostruki bod u sljedeći, dva dvostruka boda u sljedeći bod i dvostruki bod u sljedeći = donje krilo.
Klizni bod u sljedeći bod.
Ponovite postupak za donje krilo
Ponovite postupak za gornje krilo. Za drugo gornje krilo napravite klizni bod u mjesto zadnjeg napravljenog dvostrukog boda.
Odrežite nit i učvrstite kraj.
Za tijelo leptira omotajte i učvrstite nit u kontrastnoj boji i ostavite malo vrškove da strše kao ticala.