24. ožu 2011.

Heklana torbica - upute za heklanje

Za torbicu veličine 22x32cm koristila sam kukicu 4 mm


Kvadratić:

Tirkizna boja:
Napravite lanac od 4 petlje i spojite u početni krug kliznim bodom  u prviu petlju lanca.

Prvi red:  lanac od 3 petlje (zamjena za 1 dvostruki bod), potom 7 dvostrukih bodova u početni krug. Završite kliznim bodom u treću petlju lanca s početka.

Crna boja:
Drugi red: kliznmi bod u prvi dvostruki bod s prethodnog reda, (lanac od 3 petlje, u isti dvostruki bod u koji je napravljen klizni bod napravite 3 trostruka boda ali ne do kraja, već ostavljajte zadnji navoj i svake i provucite na kraju kroz sva četiri navoja (petlje) koji budu na kukici, napravite lanac od 3 petlje i još jedan klizni bod u isti dvostruki bod, pa opet klizni bod u sljedeći dvostruki bod), ponavljajte postupak u zagradi do kraja kruga. Trebali bi imati 8 latica.

Tirkizna boja:
Treći red: jednostavan bod u vrh prve latice, (lanac od 4 petlje, 1 jednostavan bod u vrh sljedeće latice), ponavljajte postupak u zagradi do kraja kruga i završite kliznim bodom u prvi jednostavan bod.

Četvrti red: ispod prvog lanca od 4 petlje napravite sljedeće bodove: 2 jednostavna, 1 polu-dvotruki, 1 dvostruki i 1 trostruki bod. Potom napravite 1 trostruki bod u jednostavan bod (onaj na vrhu latice, služit će kao kut), pa ispod sljedećeg lanca od 4 petlje napravite sljedeće bodove: 1 trostruki, 1 dvostruki, 1 polu-dvostruki, 2 jednostavna. Ponavljajte cijeli opisan postupak do kraja. Trebate dobiti kvadratić.

Crna boja:
Peti red: Napravite po 1 jednostavan bod u svaki bod s prethodnog reda, a u svaki trostruki bod u kutu napravite po 4 jednostavna boda. Završite kliznim bodom u u prvi jednostavan bod.
Trebalo bi vam ispasti ukupno 56 bodova.
Odrežite nit i učvrstite.

Na takav način napravite 19 kvadratića. Boje možete mijenjati po želji i češće ako želite šareniju torbicu, ili pak sve napravite istom bojom ako više volite jednostavnost.

Spajanje:
Kvadratići su spojeni vunom crne boje, spajali su se okrenuti na krivu stranu da se ne ističe kvrgav rub spajanja i to dijagonalno gore pa dolje prema shemi na slici ispod. 

Shema spajanja kvadratića


22. ožu 2011.

Heklana mornarska torbica


Kad nemam inspiracije, nemam, al zato kad me krene, teško stajem :-). Pa eto opet me krenulo. 

Bilo mi dosadno tmurno poslijepodne pa sam brzinski napravila još jednu torbicu. 
Mornarski štih, idealna za nadolazeće ljeto.


Krenula sam po shemi, al mi je brzo dosadila pa sam dalje iz glave. 
Nisam bilježila bodove dok sam radila, pa će biti pravi izazov sad po gotovom radu napraviti upute tako da ih ne očekujte tako skoro. Pogotovo zato jer sam u zaostatku s uputama za neke starije radove koje sam još dužna..
Kombinacija tamno-plave i bijele boje, uzorak školjkica. 
Napravljena je kukicom 4 mm, visoka 20cm, široka 32cm. 

20. ožu 2011.

Heklana torbica

Dugo me nije bilo...
Prebacila sam se iz zone kapica i papučica malo u proljetni štih. 
Primila sam se ove torbice i nekako mi je polagano krenulo, pa se rastegnulo pa tako i potrajalo, ali konačno mislim da se isplatilo.
Nije je teško napraviti, napravi se svaka kockica sa cvijetom posebno, pa se spoje, pa se spoje u torbicu, doda remenac i to je to. Samo mene je valjda usporio proljetni umor pa se odužilo.


Ali eto konačnog rezultataBoje su još nešto hladnije jer nikako da se odem opskrbit vunom u proljetnim bojama, pa trošim zimske ostatke :-)


Možda netko zatraži tu torbicu u proljetnoj boji pa ću dodat sliku, a ako ne, koristite maštu.....

8. ožu 2011.

Smotana ruža - upute za heklanje

Bijela ružaPrvi red: ostavite nešto dulji rep na početku pa napravite lanac od 55 petlji .


Drugi red: u četvrtu petlju od kukice napravite 1 dvostuki bod (štapić), (1 petlja , preskočite 2 petlje, 1 dvostruki bod+2 petlje+1 dvostruki bod u istu petlju), ponavljajte zagrađeno do kraja. Okrenite.


Treći  red: lanac od 3 petlje (1 dvostruki bod, 2 petlje, 2 dvostruka boda), u prvi prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda. (2 petlje, 2 dvostruka boda, 2 petlje, 2 dvostruka boda) u sljedeći prostor ispod 2 petlje s prethodnog reda – ponavljajte do kraja reda. Okrenite.


Četvrti red: 6 dvostrukih bodova u prvi prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje. (7 dvostrukih bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite bodove u  zagradi  12 puta. (9 dvostrukih bodova bodova u sljedeći prostor ispod 2 petlje, 1 jednostavan bod u sljedeći prostor ispod 2 petlje), ponovite 5 puta. Odrežite i učvrstite nit.


Namotajte ružu počevši od manjih latica prema većima i učvrstite ih zajedno dužim repom koji ste ostavili na početku.

Bijela ruža s pinky sredinom

Ruža u "prirodnom" okruženju