27. velj 2012.

PROLJETNA DIJELILICA!

Pozdrav dragi moji čitatelji i čitateljice!
Vrijeme je da se bacim na proljetne radove, sunčanije boje i laganije materijale. Vrijeme je da se raščisti mjesta  za te nove projekte dakle da se malo smanje zalihe zimskih stvarčica. Što napraviti s radovima koji nisu našli sretne vlasnike? Pa dat ćemo im novu šansu, nego šta drugo?!!
Dakle, ovako, odlučila sam krenuti u jedan projekt koji ćemo nazvati Proljetna Djelilica! Njena svrha će bit spajanje pravih ljudi sa odgovarajućim vunenim stvarčicama, tako da nitko ne ostane "kratkih rukava" :-)


Za početak djelilice sam se odlučila za najpopularniji komad ove zime, a to je:
ŠIROKA TRAKA S VELIKOM MAŠNOM!
U igri za djelilicu je traka u crnoj boji, široka je 10,5 cm, odgovara veličini glave 55 - 58 cm, rebrastog uzorka.
Materijal: vuna Duetto, 50% vuna, 50% akrilno vlakno (dakle može se prati u perilici rublja).

Što treba napraviti da postanete sretni udomitelj ove prekrasne trake? Pa jednostavno je:

1. Kliknite na Like na FB stranici Wooly Folk, ako već niste.
2. Napišite "ŽELIM TRAKU ZA KOSU" i SHARE-ajte link na nagradnu igru s Wooly Folk stranice na svojem profilu kako bih vas mogli razabrati od mase i tim redoslijedom unijeti u Random-ov widget za nasumičan odabir.
3. Uživajte u Wooly Folk novinama i starinama!

Djelilica će trajati od danas 27.2.2012. do nedjelje 11.3.2012.
Za sudionike iz RH:  troškove poštarine pokrivam ja.
Za sudionike iz ostalih zemalja:  poštanske troškove od 29,10 kn će  pokrivati dobitnik.

I za kraj podsjetnik zašto želite ovu traku......:-))))


5. velj 2012.

Heklani šalzor / šal-kragna / šal-kapa / šal

Nisam mislila da ću još u veljači imati inspiracije za šalove, ali očito je vrijeme odlučilo da nismo s njima gotovi. Možda i bolje da nismo jer bi inače bila kraća za jedan krasan šalić. 
Šal je u stilu neckwarmer-a/cowl-aa, Naky ga zove šal-kragnom, neke sam čula i šal-kapa, a osobno mi je najzgodniji naziv šalzor što bi cure iz Cloopco-a rekle. 
Sama još nisam odlučila kako da ga zovem, pa ostajem pri šalu kao i kod onog heklanog debelog bijelog šala na kopčanje  od prije, još iz doba zimskih mjeseci u kojima nije bilo snijega. 
Ovaj je nešto tanji od bijelog, jer je kao ipak veljača.....hmmm, makar bi vjerojatno bijeli bio prvi izbor sad pri izlasku iz kuće. Al, šta ćete, ja sam zamislila jedno, a Majka Priroda je rekla "e nemože! sad će baš ovako" i sad su mi šalovi zamijenili uloge. Ništa zato, bit će još zima a vuna, hvala nebesima, nema rok trajanja.

Da skratim, šal je bakreno smeđe boje (da mi paše uz čokoladnu kapicu :-)), kukica koju sam koristila bila je od 5mm, opseg šala je 125cm, znači 62,5 kad se preklopi i spoji (to su duljine nakon što je mašna već učvršćena), širina je 18cm.Mašna nije našivena već sam kraj šala složila u mašnu i pričvrstila. Nije mi to bila prva namjera, ali kad sam završila šal shvatila sam da je ipak malo predugačak, ili prekratak, ovisi kako bi ga nosila. Bio je predugačak za dva namatanja oko vrata, ali opet prekratak za tri i onda sam morala improvizirati. 
Paranje u svrhu kraćenja nije dolazilo u obzir jer je uzorak rađen po duljini šala a ne širini i kraćenje bi značilo paranje cijelog šala pa ispočetka. 
Ali pokazalo se na kraju da se, kao i inače u životu, i greške događaju s razlogom. Da mi nije bio te nezgodne "međuveličine" ne bi mi palo na pamet napravit mašnu, a ovako mu baš ona daje drugačiji "štih".
Uzorak je prejednostavan, u principu se sastoji od nekih milijun ponavljanja malih grupica 2 dvostruka boda+1 petlja, pa u sljedećem redu 2 dvostruka boda ispod te jedne petlje s prethodnog + jedna petlja, pa ispod sljedeće opet isto,  uzduž šala do željene širine.
 Duljinu početnog lanca vam ni ne mogu savjetovati obzirom da sam ja očito promašila istu, ali čim napravim jedan takav šal sa odgovarajućom duljinom za 2 ili 3 namatanja oko vrata, stavit ću i njega i ispravnu duljinu početnog lanca. 
Za sad možete i sami probati duljinu po svojim željama i ako vam uspije pogodit pravu svakako mi je javite!