1. tra 2013.

Kako napraviti Đuru? - upute za heklanje pileta


Novi Uskrs, nove ideje ili "Kako su nastali Đuro i ekipa". 
Već sam više puta zaključila da su najbolje ideje one koje sinu jednog snježnog ponedjeljka ničim izazvane. Đuro je ovdje nastao tako što sam imala jaje, Uskrs pred vratima, vunu i jedno slobodno popodne viška... Nakon višesatnog heklanja početka nečega i paranja, napravila sam žutu košaricu, koja je samo tražila da dobije narančaste nogice :-) pa kljun, pa kapicu, pa čuperak.....i eto Đure!
Vrlo je jednostavno i za početnike jer vam treba samo jdb - jednostavni bod i klizni bod.


Tijelo

Započnite s "magičnim" krugom. Nekako mi je on najdraži za započinjanje kružnog heklanja jer se lijepo može utegnuti tako da ne ostane velika rupa.
Dalje napravite 8 jednostavnih bodova u krug, spojite kliznim bodom u prvi bod s početka kruga. Nastavite drugi krug u istom smjeru tako da započnete s jednim lancem i jednim jdb u prvi bod, te po dva jdb u svaki sljedeći, tako da imate dvostruku više bodova nego u prvom redu (16).
Sljedeći krug ponovno nastavite u istom smjeru, s jednim lancem te jednim jdb u prvi bod, u sljedeća dva po jedan jdb, u sljedeći dva jdb ... (ponavljajte podcrtano do kraja kruga). 
4. krug ponovno nastavite u istom smjeru, s jednim lancem te jednim jdb u prvi bod, u sljedeća tri po jedan jdb, u sljedeći dva jdb ... (ponavljajte podcrtano do kraja kruga).
Sljedećih 10 redova napravite tako da ponavljate po jedan jednostavan bod u svaki bod s prethodnog reda i završite.

Kapica
Kapicu isto započnite "magičnim" krugom, u njega napravite 6 jednostavnih bodova i spojite kliznim bodom u prvi bod s početka kruga. Nastavite drugi krug u istom smjeru tako da započnete s jednim lancem i jednim jdb u prvi bod, te po dva jdb u svaki sljedeći, tako da imate dvostruku više bodova nego u prvom redu (12).
Sljedeći krug ponovno nastavite u istom smjeru, s jednim lancem te jednim jdb u prvi bod, u sljedeća dva po jedan jdb, u sljedeći dva jdb ... (ponavljajte podcrtano do kraja kruga).
Napravite još 3 kruga jednostavnih bodova i završite.

Nogice:
Za nogice sam ja uzela isti pamučni konac za kukicu 3mm. 
Prvo napravite lanac od 11 očica, okrenite ga i u suprotnom smjeru napravite po jedan jdb u svaku očicu. Kad dođete do vrha napravite lanac od 3 očice i klizni bod u prvu očicu tog kratkog lanca. Provucite klizni bod kroz sredinu početnog lanca od 11 očica pa ponovno napravite lanac od 3 očice i klizni bod u prvu, te ponovite takav lanac još jednom.
Sada trebate imati 3 vrška od lanaca s 3 očice - to su prstići!
Ponovite sve još jednom za drugu nogicu.

Kljun je jedan vrlo jednostavan trokut. 
Prvi red je lanac od 4 očice, a drugi po jedan jednostavan bod u svaku tu očicu. Na kraju reda napravite jednu očicu i okrenite.
U sljedećem redu u prvi bod napravite jedan jdb, a drugi i treći bod spojite u jedan (provucite kukicu kroz drugi bod, provucite konac, ponovno konac provucite kroz treću i provucite konac, te kroz sve tri očice na kukici provucite nit). U zadnji bod napravite jdb i očicu lanca te okrenite.
U zadnjem redu provucite konac kroz sva tri boda i napravite jednostavan bod. 

Na tijelo našijte nogice i kljun, a u sredinu kapice izvucite niti narančastog konca za čuperak i Đuro je gotov! :-)

A da ne bi Đuro bio usamljen....