9. ruj 2013.

Cvijetne šetalice - upute za heklanje  Budući da je došlo vrijeme za sjedenje u kući gledanje kiše kako pada, došlo je i vrijeme uputa za heklanje. Pa na zahtjev "publike" evo jednih novijih šetalica za male "nosilice". 
 Šetalice su duge 7,5 cm i visoke 2cm, rađene kukicom 3,5mm, merceriziranim koncem Helena od Unitasa, u boji ciklame za stopalicu i bež za svijet na ristu.
  
  Stopalica:
  1.       Početni lanac od 11 očica.
  2.       Krug
U 3 očicu od kukice napraviti 1 poludvostruki bod, zatim 7 poludvostrukih bodova (pdb), 6 pdb u zadnju očicu lanca (odnosno prvu, s početka reda). Dalje se nastavlja po stražnjo strani početnog lanca: 7 pdb, 5 pdb u zadnju očicu i spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  3.       Krug
1 očica (uvijek na početku reda ),  8 pdb, (2 pdb u sljedeći  bod + 1 pdb u sljedeći) x5,  8 pdb u sljedećih 8 bodova, (2 pdb u sljedeći bod +1 pdb u sljedeći) x5,  spoji kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  4.       Krug
1 očica, 1 pdb u svaki  bod s prethodnog reda, ali samo u stražnju nit očice.  Spojiti kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica,  10 pdb,  2 spojena pdb, 7 pdb, 2 spojena pdb, 12 pdb, 2 spojena pdb, 7pdb, 2 spojena pdb, 2 pdb i spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.
  6.       Krug
1 očica, 9 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, 2 spojena pdb, 15 pdb, 2 spojena pdb, 6 pdb, spojite kliznim bodom u prvi pdb s početka reda.  
  7.       (Ako je papučica još preniska i spada s pete, napravite još jedan krug poludvostrukih bodova da je povisite.)
  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

  Za rist napravite cvijet :
  1.       Napravite početni prsten od lanca od 4 očice.
  2.       Krug
Jedna očica, 1 jednostavan bod u početni prsten, ( 3 očice+1 jdb) x5 i završite s lancem od 3 očice i kliznim bodom u prvi jdb s početka reda = 6 lanaca.
  3.       Krug
Jedna očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica  napravite po 1 jdb + 1 očica + 3 db + 1 očica + 1 jdb i završite  kliznim bodom u prvi jdb  s početka reda . Okrenite. 
  4.       Krug
(1 jdb oko jdb iz 2. reda + lanac od 5 očica) x6 i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.
  5.       Krug
1 očica, potom u svaki prostor ispod lanca očica napravite po 1 jdb + 1 očica + 5 db+ 1 očica + 1 jdb i završite kliznim bodom u prvi jdb s početka reda.  Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.
Odrežite nit i učvrstite čvor. Provucite ostatak niti kroz okolne očice da se prikrije.

Zašijte rubove latica cvijeta uz robove stopalice do visine koliko vam je potrebno da cipelica ne pada sa stopala. U pravilu bi trebalo biti dovoljno da su ušivene barem tri latice, ali možete i više zašiti ako sa 3 latice još spada s nožice. 

Korišteni bodovi:

Spojeni pdb (sužavanje poludvostrukog boda) – u biti se radi u sužavanju poludvostrukog boda, znači prebacit nit preko kukice, provučete kukicu kroz bod s prehodnog reda, prebacite ponovno nit preko kukice, provučete nit kroz bod i ostavite sve očice na kukici  (trebali bi imati tri namota preko kukice).  Ponovno prebacite nit preko kukice i provučete kukicu kroz slijedeći bod, prebacite nit preko kukice i provučete kroz bod (sada bi trebali imati 5 namota niti preko kukice). Prebacite nit preko kukice i provučete kroz svih 5 očica koje su na kukici.  Znači, u biti ste spojili 2 poludvostruka boda u jedan, odnosno suzili red za 1 pdb. 


Za sve one kojima se ne da stalno biti online, evo i mojih prvih pdf uputa, svaka konstruktivna kritika je i više nego dobrodošla za poboljšanje mojih uputa. 

Ipak su one tu da ih vi shvatite, ja ih već shvaćam pa su mi jasne i kad nisu najjasnije :-D
Upute u PDF formatu možete skinuti ovdje.